Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Vrijen

Vrijen is elkaar beknuffelen, zoenen en elkaar strelen over het lichaam inclusief de geslachtsdelen. Droogneuken hoort hier ook bij. Vrijen kan een vorm zijn van voorspel of onderdeel zijn van het liefdesspel en slow sex. Vrijen met jezelf kan natuurlijk ook: jezelf strelen en masturberen.

Niet alleen seks of gemeenschap

Veel mensen zeggen ‘vrijen’ als ze ‘geslachtsgemeenschap‘ (penetreren, ‘het’ doen) bedoelen. Daar is op zich niks mis mee, maar eigenlijk betekent vrijen (ook) het knuffelen daaromheen, zonder dat de penis in de vagina of anus naar binnen gaat. Mensen zeggen dan vrijen omdat ze neuken een beetje hard en onvriendelijk vinden klinken. In plaats van neuken kun je ook zeggen: ‘het’ doen, seks hebben of seksen.

Van oorsprong betekent het Nederlandse woord ‘vrijen’: ‘liefhebben, beminnen, knuffelen, het hof maken, minnekozen’ – mooie lieflijke woorden he? Passen ook wel bij het fijne gevoel van vrijen. 🙂

Veilig vrijen

Vrijen en veilig vrijen worden vaak in seksuele voorlichting in één mond genomen. Dus hier ook nog maar even… 😉 Van vrijen kun je niet zwanger raken zolang er geen sperma in contact komt met de vagina. Je krijgt geen soa zolang slijmvliezen (van penis, vagina en mond) niet met elkaar in contact zijn gekomen.      

En als afsluiter: vrijen geeft een fijn gevoel. Veel mensen vinden het heel prettig om met elkaar of met zichzelf te vrijen. Geniet er van!

tags: