Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding of witte vloed is afscheiding die via de vagina naar buiten komt. Het is een beetje doorzichtig of wittig van kleur en varieert gedurende de menstruatiecyclus van kleur (naar gelig of bruinig), geur (zuurder), hoeveelheid en van dikte. Tijdens seksuele opwinding, de zwangerschap en de overgang verandert afscheiding ook.

Afscheiding bij meiden en vrouwen betekent dat er niets aan de hand is. Sterker nog: het betekent dat je vagina heel gezond en schoon is! Afscheiding is namelijk de natuurlijke reiniging van de vagina. Het bestaat uit wat vocht en slijm.

Wat merk je?

Van afscheiding merk je niks, alleen dat je het in je slipje ziet. Je voelt het niet naar buiten ‘lopen’ en het doet ook geen pijn. Het ruikt meestal een beetje zuur of heeft geen geur. Dat is allemaal heel normaal. Sommige meiden zijn bang dat andere mensen of hun vriend(in) het door de kleren zullen ruiken of vinden stinken. Gelukkig is dat allebei niet waar en hoef je je daar niet druk om te maken! Ook niet tijdens de seks.

Wat doe je?

Niets dus! Afscheiding is heel normaal en ieder meisje krijgt het vanaf de puberteit. In principe iedere dag. Je hoeft er niet mee naar de huisarts en je hoeft er geen inlegkruisjes of tampons voor te dragen.

Let wel op: ruikt de afscheiding heel anders dan normaal (naar vis), wordt de kleur groenig en brokkelig van structuur (beetje zoals kwark) en/of heb je vaak pijn in je onderbuik, ga dan naar je huisarts. Er kan dan sprake zijn van een schimmelinfectie (candida albicans) of een soa. Je huisarts kan je met medicijnen snel van je klachten af helpen.

En wat doe je nog meer?

  • Je vagina niet met zeep wassen! Zeep op de geslachtsdelen (vooral in de vagina en op/rond de blote eikel van de penis) kan juist tot schimmelinfecties leiden. Van zeep gaan de normale goede bacteriën in je vagina dood of raakt het evenwicht daartussen verstoord. Andere, slechte bacteriën en schimmels krijgen dan juist de kans om te groeien.
  • Ook geen vaginale douches, deo’s of sprays gebruiken! Om dezelfde reden. Ze verstoren de zuurgraad wat .
  • Wel je vagina dagelijks met lauwwarm water wassen. Gewoon met de douchestraal of met een washandje. Schrobben is niet nodig.
  • Je vagina en billen van voor naar achter afvegen bij het afdrogen en naar de wc -gaan.
  • Geen tampons of inlegkruisjes dragen op dagen dat je niet ongesteld bent. Voor afscheiding zijn ze niet nodig en te vaak dragen gaat broeien, wat weer schimmelinfecties veroorzaakt. Gewoon je slipje dragen en iedere dag een schone aandoen.
  • Mocht je toch een soa hebben, waarschuw dan je partner. Hij/zij moet dan ook behandeld worden bij zijn/haar huisarts of soapoli.
  • Veilig vrijen! Gebruik een condoom om geen soa’s (meer) te kunnen krijgen.
tags: ,