Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Toycleaner

Toycleaner is letterlijk vertaald uit het Engels speeltjesreiniger. Toycleaner is dan ook een vloeistof om je seksspeeltje of seksuele hulpmiddel mee te reinigen. Vaak is het een flesje in spray-vorm. Je reinigt er attributen mee die je vaginaal of peniel (bij/om/rond/in de penis) of anaal gebruikt. Spray

Gebruikstips

Spray veel toycleaner op het gehele attribuut. Lees op het etiket van de cleaner wat je verder moet doen. Wel of geen water gebruiken? Wel schoonvegen met een schoon doekje/wc-papiertje, of níet schoonvegen maar ‘aan de lucht laten drogen’? Aan de lucht laten drogen betekent overigens: niet föhnen. Bij föhnen kunnen namelijk bacteriën meekomen en vooral: hitte tast het materiaal van je speeltje aan waardoor het scheurt. En dat is niet goed voor je ‘edele delen’. Gewoon geduld hebben dus. 😉

Na het plassen handen wassen – of zoiets

Na ieder gebruik, is het verstandig je speeltje te reinigen. Met water én – of – alléén met toycleaner (dus niet alleen met water). Toycleaner bevat antibacteriële stoffen en een goedje dat het materiaal (vaak siliconen) van het speeltje niet aantast. Het zorgt er dus voor dat het attribuut ‘wordt ontdaan van lichaamsvloeistoffen’, hij schoon is voor de volgende keer en dat het materiaal goed blijft. Water spoelt alleen het oppervlak schoon van zichtbare vloeistoffen.

Beschermt niet tegen soa’s

Overigens is toycleaner geen anticonceptiemiddel en beschermt het ook niet voor 100% tegen soa’s. Daarom moet je speeltjes ook niet delen met je partner, tenzij je er 100% zeker van bent dat jullie beiden soa-vrij zijn. Gebruik liever ieder een eigen speeltje, wel zo hygiënisch (ook i.v.m. andere infecties). Willen jullie toch samen hetzelfde speeltje gebruiken, maak hem dan tussendoor goed schoon met toycleaner. Of doe er een condoom om. Pak een nieuw condoom als het speeltje van partner wisselt.

Laatste tip

Gebruik speeltjes sowieso alleen vaginaal óf anaal, om darmbacterie-uitwisseling te voorkomen. Dat verkleint de kans op een blaasontsteking of infecties. Koop dus liever een apart speeltje voor in de vagina, en een ander speeltje voor in de anus. Voor anaal gebruik zijn de speeltjes vaak wat smaller en dunner, om het anale weefsel intact te houden.

Lees ook: