Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Tantra

Tantra of tantraseks hoort bij tantra of tantrische yoga. Het is een rituele manier of zelfs een leefwijze waarbij men gelooft dat er seksuele energie in je lichaam gaat stromen en (daardoor) je geest verruimd en bevrijd wordt en je geestelijk en seksueel sterker wordt. Tantra – de yoga en de seks – komt voort uit het boeddhisme, hindoeïsme en jaïnisme (=een Indiase religie).

Seksuele energie

Tantraseks is een soort meditatie en de nadruk ligt vaak niet op het klaarkomen (de zaadlozing, clitoraal of via de G-spot), maar op lichamelijke sensaties. Klaarkomen mag voor de één wel, voor de ander niet. Je gaat elkaar bijvoorbeeld aanraken, aaien, vasthouden of kussen om bewust te ‘voelen’ en ‘energie’ te voelen stromen, in jezelf en tussen jou en je partner. Dat heet seksuele energie. Seksuele energie is ook de energie en de kracht die je zou krijgen in het dagelijks leven als je bewust met tantra bezig bent.

Bewust aanraken

Voor tantraseks gebruik je voor de aanrakingen je eigen lichaamsdelen, zoals je handen, voeten, lippen of je geslachtsdelen, of speciale speeltjes. Je kunt er een spiritueel sfeertje bij maken door in de kamer wierook, kaarsjes en muziek aan te zetten.

Sommige mensen zeggen dat ze met tantraseks ‘op een andere manier’, op een ‘andere plek’ in het lichaam of ‘intenser’ klaarkomen dan via de geslachtsdelen. Of dat ze intenser klaarkomen via hun geslachtsdelen (zaadlozing, clitoraal en via G-spot), omdat ze zich eerst op de tantrische aanrakingen en ‘het voelen’ hebben gericht.