Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Suspension bondage

Suspension bondage (spreek uit: sus-pen-sjun bon-ditsjbon-daa-zjuh, ’to suspend’ betekent ‘ophangen’) of ophangbondage is een handeling waarbij een gebandageerd lichaam wordt opgehangen aan het plafond of aan een stellage. Het lichaam hangt, met de bondage of de boeien, vast aan kabels, touwen of kettingen. Suspension hoort bij BDSM. Let wel op, kan gevaarlijk zijn!

Met lieren kan het lichaam op en neer gehesen worden, stil hangen of heen en weer geschommeld worden. De suspendee (spreek uit: sus-pen-die, oftewel degene die wordt ‘opgehangen’) kan vaak zelf heen en weer schommelen, een beetje van positie wisselen – afhankelijk van wat de bondage toelaat – en rondjes draaien.

Hoe gaat dat dan?

Er zijn 2 mogelijkheden bij suspension bondage: gedeeltelijke (partial) suspension en volledige (fullsuspension. Bij gedeeltelijke steun je nog met een deel van je lichaam op de grond (vaak met een been of met de bovenrug als je op z’n kop hangt), bij volledige hangt je volledige lijf boven de grond en hang je met je volle lichaamsgewicht aan de bondage. Dit is zwaar voor degene die ‘hangt’: je lichaam hangt vaak in een onnatuurlijke positie waardoor je spierkramp, gevoelloze ledenmaten of pijn krijgt en/of niet zo makkelijk kunt ademen. Het bloed stroomt veel naar een plek of komt niet goed bij andere lichaamsdelen, hang dus niet te lang!

Hangen kan op 3 manieren: verticaal (aan je polsen, benen – soms los – naar beneden), horizontaal (polsen en enkels vast, vaak gezicht naar beneden) of op z’n kop (aan enkels en benen).

Op seksueel gebied valt suspension onder BDSM, omdat gevoelens van overlevering, kwetsbaarheid, onmacht en pijn gevoeld worden als je aan je eigen lichaam hangt/hebt gehangen. Suspendees kunnen zich ook vrij en euforisch voelen (soms ook alsof ze in trance zijn) als ze boven de grond hangen, aan de macht van een ander zijn overgeleverd, worden bekeken door een ander terwijl ze zelf weinig kunnen doen en wanneer ze pijn of grenzen van hun lichaam beleven en overwinnen. Ze kunnen hier ook seksueel opgewonden van raken, tijdens en/of na het ‘hangwerk’. De dominant of een andere toekijker kan ook seksueel opgewonden raken van de (kwetsbare) aanblik van iemand die gebondageerd hangt en van de macht die hij/zij zelf ervaart over de suspendee. Het is in principe niet de bedoeling om tijdens de suspension seks te hebben, maar het kan wel. Het zal eerder zo zijn dat erogene zones van de suspendee worden aangeraakt of dat iemand zijn/haar geslachtdeel tegen de suspendee aan beweegt, voor opwinding van beide personen.

Let op!

Suspension bondage is voor gevorderden omdat er behoorlijke risico’s aan kleven. Je kunt pijnlijk vallen (zelfs je nek breken) als de stellage of bondage loskomt, je lichaam en doorbloedingssysteem worden afgekneld en kunnen ernstig beschadigen en, erger, je kunt overlijden als je niet de juiste methodes en materialen gebruikt. Voor verticale bondage heb je speciale zachte polsboeien nodig, om de dunne huid van de pols en slagader (doodbloeden!) niet te beschadigen. Bij horizontale en op z’n kop hangende suspension kan er snel te veel bloed en te weinig zuurstof in het hoofd en de hersenen komen, waardoor je bewusteloos kunt raken en kunt overlijden. Een lichaam kan maar beperkte tijd worden afgekneld en opgehangen, houd dus goed de tijd, lichaamskleur, ademhaling en je eigen gevoel in de gaten! Sta er ook bij stil dat je een tijdje niet op je benen kunt staan als je strak en op z’n kop vastgebonden bent geweest. Je bent bij deze vorm van bondage nóg meer overgeleverd aan een ander, dus alles gaat op goed vertrouwen. Zorg voor duidelijke afspraken, een codewoord (dat je nog wel kunt uitspreken) en codetaal (bij bepaalde beweging stoppen bijvoorbeeld), een zacht matras voor een zachte landing en liefst hulptroepen in de buurt om iemand te ondersteunen of hulp te bieden als het misgaat. Laat je van tevoren goed informeren in de sekswinkel of stuur ons een berichtje!

Meer info: