Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Schaamlippen

Schaamlippen of labia zijn dikke huidplooien tussen de venusheuvel en de anus en zijn onderdeel van de vulva. Ze bedekken en beschermen de vagina aan de buitenkant. Als een meisje opgewonden is, zwellen de schaamlippen een beetje op, worden paarsrood van kleur en gaan wat opzij. De vagina-opening wordt dan toegankelijker. De schaamlippen vormen een erogene zone

Je binnenste buiten

Er zijn 4 plooien: 2 binnenste en 2 buitenste schaamlippen. De buitenste liggen boven de binnenste, maar bedekken ze vaak niet. Soms worden de binnenste schaamlippen de kleine schaamlippen en de buitenste de grote schaamlippen genoemd. Maar bij de meeste vrouwen (3 op de 5!) zijn de binnenste lippen gróter (=langer) dan de buitenste. Dat is heel normaal! Kijk maar naar de 3 plaatjes hieronder.

Je kunt dus het best spreken van ‘binnenste’ en ‘buitenste schaamlippen’ en dat klein en groot (of groot en klein) vergeten.

Haar

Op de buitenste schaamlippen groeit schaamhaar, op de binnenste niet. Je kunt het haar op de buitenste wegscheren, maar let op dat je jezelf niet snijdt en het niet te kort scheert. Harsen of ontharen kan behoorlijk pijnlijk zijn. Voor iedere vorm van ontharen geldt: stoppels, talgkliertjes en ingegroeide haarzakjes kunnen gaan jeuken en ontsteken. Zeker in combinatie met broeierige warmte, zweet en schuren (bewegen, kunststof ondergoed en seks), kan het geen pretje zijn!

Samengevat

  • Zeg binnenste en buitenste schaamlippen, dat kleine en grote slaat anatomisch gezien nergens op
  • Maak je geen zorgen dat je binnenste schaamlippen groter (=langer) zijn dan de buitenste. Dat is heel normaal!
  • Wees tevreden met je lippen, ze zijn uniek. Schaam je niet voor ze!

Schaamlippen

Schaamlippen

Zo noemen we ze dus níet meer…

Vulva met venusheuvel en anus

Lees ook:

tags: ,