Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Queer

Queer (spreek uit: kweer) is een Engelse term die vaak met de -Q achter LHBT wordt gezet. Queers vinden zich niet passen in een geaardheidshokje en zien hun seksuele voorkeur en (niet alleen) seksuele gedrag als ‘anders dan de rest’ en vaak ook ‘veranderlijk, niet vaststaand’. Hokjes vinden queers sowieso niet nodig en bekrompen van de maatschappij. Punks en hipsters noemen zich daarom ook wel queer.

Queer en seks

Op seksueel gebied is queer zijn dat je jezelf niet in een hokje laat plaatsen door de maatschappij en jezelf niet in een hokje vindt passen van heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender. Flexiseksueel en aseksueel passen er ook bij. Je voelt je qua geaardheid, seksuele voorkeur en seksueel gedrag (dat wat je doet en prettig vindt) vaak anders dan hetero, maar vindt het niet passen bij homo óf hetero, jongensachtig óf meisjesachtig, het één óf het ander. Je wilt je vaak ook in ander (niet alleen seksueel) gedrag onderscheiden van anderen.

Queer?

Queer betekent in het Engels ‘vreemd’ of ‘eigenaardig’, wat voor veel queers te negatief klinkt. Ze kunnen zich wél vinden in de positieve vertaling ‘anders, niet standaard, niet zoals de rest’. Queer zegt dus meer dan een seksuele voorkeur, het zegt ook iets over gedrag en politieke stellingname. Queers vinden namelijk dat niemand in welk hokje dan ook geplaatst of gediscrimineerd mag worden door de maatschappij.

tags: ,