Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Prostaat

De prostaat is een klier en ligt onder de blaas en om de plasbuis van een man. De prostaat is zeer gevoelig. Anale stimulatie van de prostaat kan voor mannen opwindend zijn.

De prostaat produceert prostaatvloeistof dat aan de zaadcellen wordt toegevoegd. Samen met de zaadcellen vormt de prostaatvloeistof het sperma. De prostaatvloeistof zorgt ervoor dat zaadcellen in het ejaculaat:

  • sneller bewegen
  • beter kunnen overleven buiten het lichaam en in het zure milieu in de vagina
  • het DNA in het zaad beschermd wordt

Deze drie dingen vormen een optimale basis voor de bevruchting van een eicel.

Vanaf de puberteit gaat de prostaat groeien tot de grootte van een grote walnoot of een kastanje. Vaak groeit hij nog groter als een man 50 jaar en ouder is. Dan krijgt hij ‘een vergrote prostaat’. Dit kan plas- en erectieklachten geven.

Als een jongen of man klaarkomt, trekt de prostaat samen. Daardoor wordt het sperma via de plasbuis naar buiten de penis geduwd én wordt voorkomen dat sperma omhoog, terug de blaas in, wordt gepompt.

Rond de prostaat liggen veel zenuwen. De prostaat zelf is ook erg gevoelig voor aanrakingen. Voor een aantal mannen is aanraking van de prostaat heel opwindend. Je kunt de prostaat – of P-spot – vergelijken met de vrouwelijke G-spot.

De bolling van de prostaat (de P-spot) is te voelen via de anus. Op ongeveer 5 cm. vanaf de anus ligt hij. Met anale seks en anaal vingeren kun je de prostaat aanraken of ‘melken’. Dit geeft mannen een zeer intens orgasme.

prostaat

tags: ,