Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Pessarium

Een pessarium (meervoud: pessaria), vrouwenring of diafragma is een voorbehoedmiddel voor vrouwen. Het is een rubberen of siliconen kapje dat de baarmoedermond omsluit. Je brengt het kapje aan via de vagina en smeert het in met zaaddodende pasta.

(Andere) Pessaria worden niet alleen als anticonceptiemiddel gebruikt maar ook als hulpmiddel bij medische klachten. Zoals bij verzakkingen (van vagina, baarmoeder, blaas, plasbuis) en urineverlies dat door verzakkingen ontstaat. Tegenwoordig wordt een pessarium nauwelijks meer als voorbehoedmiddel gebruikt, wel vaak bij zo’n medische klacht. Scroll verder voor een afbeelding van een pessarium.

Geschiedenis

Het pessarium is het eerste voorbehoedmiddel dat vrouwen zelf konden gebruiken voordat de pil bestond. De benaming pessarium komt, via het Griekse woord pessos, uit het Latijn: ‘een met een geneesmiddel gevulde prop die in een lichaamsopening wordt gestoken‘. De naam voor het pessarium dat wij kennen is dus vrij logisch gekozen: de pessarium-ring (‘de prop’) wordt ingesmeerd met zaaddodende pasta (‘met geneesmiddel gevuld’) en in de vagina (‘lichaamsopening’) geschoven (‘gestoken’).

Werking

Het pessarium sluit de baarmoedermond af van de vagina. Er komen zo geen spermacellen uit de penis, via de vagina, in de baarmoeder. De zaaddodende pasta die je op het pessarium smeert, doodt spermacellen in de buurt van het pessarium. Zo voorkom je dat zaadcellen de baarmoeder levend kunnen bereiken. Als er geen sperma bij de baarmoeder kan komen, voorkom je bevruchting en word je niet zwanger.

Voordelen

  • door vrouw zelf te gebruiken (vrouw bepaalt haar bescherming)
  • geen hormonen (sommige vrouwen willen liever geen hormonen in hun lichaam)
  • geen onderbreking van het seksspel (wel bij condoomgebruik), omdat je het pessarium van tevoren inbrengt
  • ‘meer gevoel tijdens seks’ in vergelijking met condoomgebruik (vinden sommigen)

Nadelen

  • niet heel betrouwbaar tegen zwangerschap (doen pil en condoom wel)
  • niet beschermend tegen soa (doet condoom wel)
  • lastig verkrijgbaar
  • moe(s)t aangemeten worden via arts, opnieuw aan laten meten kan nodig zijn
  • sommige vrouwen vinden inbrengen bij zichzelf onprettig
  • lastig in gebruik: handelingen lastig en seks moet ‘gepland’ worden (pessarium lang van tevoren inbrengen en lang laten zitten)

Een pessarium wordt nauwelijks meer gebruikt als anticonceptiemiddel omdat er zo veel nadelen aan kleven. Echter wordt er nu veel onderzoek gedaan en zijn er nieuwe, moderne, pessaria op de markt. Sekswoordenboek houdt je op de hoogte!

Lees ook:

Pessarium

Pessarium

afbeelding door Dake

Pessarium om de baarmoedermond, binnenin de vagina