Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Parelketting

Parelketting – en dan bedoelen we natuurlijk geen halssieraad – is een aandoening op de rand van een penis. Een Parelketting heet ook wel pearly penile papules, P3 of corona divina (goddelijke kroon). Een parelketting is uitdrukkelijk géén soa.

Papillen

De papillen (kleine bultjes) zijn max. 1 millimeter groot, zitten met enkelen of honderden bij elkaar en zijn vleeskleurig of wit. Door de parel- of kegelvormige bultjes denken veel mannen dat ze genitale wratten hebben. Ze durven uit schaamte geen seks te hebben of niet naar een arts te gaan. Jammer en onnodig! Want zo’n 20-30% van alle gezonde mannen heeft deze aandoening in meer of mindere mate. Het is een variatie van het normale, dus niets om je voor te schamen.

Hoe komt het?

Een Parelketting ontstaat niet door seksueel contact en is ook niet overdraagbaar door seksueel contact. ‘Parels’ ontstaan evenmin door te veel of te weinig wassen, maar ontwikkelen zich spontaan en horen bij de normale menselijke variatie. P3 komt wél iets vaker voor bij besneden dan bij onbesneden mannen. Meestal vallen de bultjes voor het eerst op, in of na de puberteit.

Don’t worry, be happy

Kortom geen reden tot ongerustheid als je bij jezelf of bij je vriend kleine papillen op de rand van de eikel ziet zitten! Seks is gewoon mogelijk. Wil je toch zekerheid? Een arts kan met één blik zien of je P3 hebt en geen soa.

Parelketting op de penisrand

Parelketting op de eikelrand

tags: , ,