Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Micropenis

Een micropenis is een zeer korte penis, die door een afwijking of door een aandoening extreem kort van lengte is. Vaak kun je al bij baby’s zien of er sprake is van een micropenis. Een korte piemel wordt vaak bij het verschonen of bij gezondheidsonderzoek opgemerkt.

Hoe weet je of je een micropenis hebt?

Daar zijn medische maatstaven voor. Waarschijnlijk is het in je kinderleeftijd door een verpleegkundige of kinderarts al opgemerkt of je een micropenis hebt. Van iedere kinderleeftijd zijn gemiddelde piemelmaat-tabellen. Een penis wordt gemeten in ‘licht gestrekte, slappe, toestand’ (wat ongeveer hetzelfde is als stijf en inhoudt dat je de slappe piemel licht uitrekt).

Dan komt een ingewikkelde regel, die je gauw mag vergeten: een micropenis heeft een penislengte kleiner dan 2,5 standaarddeviatie (SD) van de gemiddelde penislengte of de seksuele ontwikkeling op een bepaalde leeftijd, te verwachten op basis van lichaamsbouw.

Dit betekent:

Rond 1,9 cm en kleiner = een micropenis bij pasgeboren baby’s (normaal gemiddeld 2,8-4,1 cm lang – gerekte slappe lengte)
Rond 7,2 à 7,5 cm en kleiner= een micropenis bij een volwassen man (normaal gemiddeld 9-17,5 cm lang – gerekte slappe lengte)

Lees ook:

tags: ,