Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Menstruatie

De menstruatie is het moment waarop een meisje menstrueert, oftewel dat ze ongesteld is. Bij de menstruatie laat een laagje baarmoederslijmvlies los en komt samen met wat bloed, via de vagina naar buiten. De meeste meiden worden tussen hun 12e en 15e voor het eerst ongesteld.

Iedere 4 weken of onregelmatig

Ieder meisje wordt ongeveer iedere vier weken ongesteld, een menstruatiecyclus duurt namelijk 28 dagen. Bij het ene meisje duurt de cyclus soms wat langer of wat korter.

Aan het begin van de puberteit is de menstruatie nog onregelmatig en kunnen er best 6 weken tussen twee menstruaties zitten. Het kan wel 1-2 jaar duren voordat je regelmatig ongesteld bent. Sommige meisjes vinden dit lastig en beginnen met de pil om hun menstruatie te kunnen plannen.

Lastig?

Er zijn genoeg meisjes die niets van hun ongesteldheid merken, maar ook meiden die kramp in hun onderbuik en onderrug voelen, gevoelige borsten of hoofdpijn krijgen, chagrijnig zijn, snel moeten huilen of veel zin hebben in snoepen. Dat hoort er allemaal bij en komt door de hormonen. Gelukkig helpt sporten tegen de pijntjes en voor een beter humeur! Gewoon doen dus, zelfs zwemmen (met tampon) kan als je ongesteld bent!

Als je erg veel last hebt van de pijnklachten en/of heel veel bloed verliest, ga dan even naar de huisarts.

Ongesteld en seks

Tijdens de ongesteldheid kun je gerust masturberen of met iemand seks hebben. Veel meiden (en jongens) vinden het echter geen prettig idee. Beslis dus zelf of je het wel of niet doet tijdens de menstruatie.

baarmoeder-vagina

Lees ook:

Meer info:

tags: ,