Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Maagdenvlies

Het maagdenvlies of hymen is geen vlies, maar een klein, flexibel, ribbelig randje aan het begin van de vagina. Er kan vocht zoals plas, afscheiding, menstruatiebloed en vaginavocht, langs het randje heen. Het randje sluit de vaginaopening dus niet af, zoals een vlies zou doen. (Alleen bij het zéér zeldzame hymen imperforatus vormt het randje één geheel en kan menstruatiebloed niet weg.)

Er zijn veel mythes (onwaarheden) en misverstanden over het maagdenvlies. Wat wist jij nog niet?

Mythes

  • het maagdenvlies is een vlies dat de vagina afsluit
  • bij de eerste keer seks komt er altijd bloed uit de vagina, omdat de penis het maagdenvlies scheurt/doorboort/kapot maakt
  • als het maagdenvlies stuk is, is een meisje zeker weten geen maagd meer (of: als je nog maagd bent, heb je altijd een intact maagdenvlies)
  • een arts (of je vriendje) kan aan je zien of je nog maagd bent, dan ziet hij namelijk je maagdenvlies zitten
  • je kunt niet zwanger worden als je nog een maagdenvlies hebt

Dit lijstje gedachtes klopt dus NIET. Hoe zit het dan?

Randje

Het maagdenvlies, wat dus beter maagdenrandje had kunnen heten, is bij de meeste meisjes aanwezig vanaf de geboorte. Sommige meisjes worden zonder geboren. Een maagdenvlies is flexibel en buigt met het lichaam mee als je beweegt. Het ene maagdenrandje is dikker en stugger dan het andere en vaak ‘scheurt’ het tijdens de puberteit als je lichaam gaat groeien. Bij de meeste meisjes verdwijnt het randje vanzelf en is er vanaf de puberteit niks meer van te zien.

‘Scheuren’

Bij de meeste meiden ‘scheurt’ het maagdenvlies vanzelf als ze in de puberteit komen. Eigenlijk klinkt dat ‘scheuren’ te heftig: het is eerder ‘oprekken’, je voelt er vaak niks van, het doet in principe geen pijn en er komt geen bloed vrij (kan soms wel). Het scheurt bijvoorbeeld tijdens sporten, intensief bewegen of bij het inbrengen van een tampon. Ook bij seks kan het randje inscheuren als er een penis of een dildo langsgaat. Bij een vinger scheurt het meestal niet.

Bij de Eerste keer

In een aantal culturen wordt gezegd dat het maagdenvlies bij de eerste keer seks scheurt en gaat bloeden. In werkelijkheid gebeurt dat scheuren en bloeden vaak niet, omdat het randje er al niet meer zit (het meisje is bijvoorbeeld zonder randje geboren of het randje scheurde vanzelf tijdens sporten). Als een meisje wel bloedt bij seks, komt dat vaak omdat haar vagina nog niet vochtig genoeg was toen de penis naar binnenging. Het heen-en-weer bewegen van de penis schuurt dan, doet zeer en er ontstaan wondjes aan de vaginawand. Niet prettig dus. Tip: Neem eerst samen de tijd voor het voorspel, zodat het meisje opgewonden raakt en haar vagina vochtig wordt.

Soms moeten jonge stellen na de huwelijksnacht bloed op een laken aan hun familie laten zien, om te bewijzen dat het meisje als maagd het huwelijk ingegaan is en zij ‘gezond’ is. Wat kun je doen, als er geen bloed uit de vagina kwam (en jullie dus waarschijnlijk prettige seks hadden)? Het zou natuurlijk mooi zijn als deze mythe niet meer zou bestaan en het niet zou spelen… Sommige stellen prikken als ‘oplossing’ een wondje in hun vinger dat ze afsmeren aan het laken of vrouwen stoppen voor de seks in hun vagina een ampul met dieren- of nepbloed dat opengaat als de penis erin komt.

Wat ook wel eens wordt gedacht dat het maagdenvlies (omdat het een ‘afgesloten vlies’ zou zijn) sperma en soa’s tegenhoudt, zodat een meisje bij de eerste keer seks niet zwanger wordt of een soa kan krijgen. Dat klopt niet. Het eventueel aanwezige maagdenvlies (randje dus), laat spermacellen door. Alleen een condoom beschermt tegen soa’s en zwangerschap.

Lees ook:

tags: ,