Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Lustpil

De lustpil is een pil die bij vrouwen lust zou moeten opwekken. De pil zou werken op de dag dat een vrouw geslachtsgemeenschap wil hebben. De lustpil – of eigenlijk lustpíllen, want er zijn twee verschillende soorten – moet nog op de markt komen en zorgt momenteel voor veel ophef in de media.

Niet één, maar twee lustpillen

Een Nederlandse onderzoeker wil twee soorten lustpillen op de markt brengen:

  1. Lybrido bedoeld voor vrouwen met een ongevoelig brein voor seksuele prikkels. Het middel zou hun brein gevoeliger maken voor deze prikkels waardoor ze meer lust krijgen. Bestanddelen: testosteron en Viagra.
  2. Lybridos bedoeld voor vrouwen die wél zin hebben in seks (wél seksuele lust ervaren), maar vervolgens niet willen of kunnen seksen. De vrouwen ‘blokkeren’ omdat ze eerder een nare seksuele ervaring hebben gehad. Het middel zou hen over de angst heen helpen. Bestanddelen: testosteron en angstremmer buspirone.

Een vrouw moet de lustpil 3-6 uur voordat ze geslachtsgemeenschap gaat hebben innemen. Het duurt namelijk een tijd voordat het hormoon testosteron effect heeft op het lichaam.

De verwachtingen

De verwachtingen van de lustpil zijn tegenstrijdig. De ene expert verwacht dat de lustpil een gat in de markt zal zijn, de andere denkt dat een lustpil voor vrouwen niet zinvol is en/of twijfelt aan de werking ervan. Er zal eerst nog meer onderzoek moeten worden gedaan naar de werking van de lustpil(len) en vergelijkbare pillen. Dit moeten worden vergeleken met lust bij ‘geen pil’.

Geen lustpil, maar wél lust?

Experts die beweren dat de lustpil voor vrouwen niet zinvol is, verwijzen naar onderzoek waaruit blijkt dat veel vrouwen wel degelijk lust ervaren (en dus zin kunnen hebben in seks), zolang er aan enkele randvoorwaarden wordt voldaan:

  • via het brein seksuele prikkels kunnen ervaren (alleen krijg je daar niet automátisch lust van)
  • aandacht
  • voldoende tijd nemen
  • voorspel
  • liefde, romantiek
  • geen zorgen aan het hoofd/ontspannen zijn

Zodra er aan voldoende van deze voorwaarden wordt voldaan, zal een vrouw lust ervaren en heeft ze daar geen pil voor nodig.

Andere redenen

Uiteraard kunnen er ook psychische en medische redenen zijn waardoor vrouwen minder lust ervaren (bv. een nare seksuele ervaring of te weinig testosteron hebben). In dat geval kun je beter naar de huisarts gaan voor andere medicijnen of een verwijzing naar een psycholoog of seksuoloog.

De Vrouw vs. De Man

Tsja, en verder blijft het biologisch gezien nu eenmaal zo, dat een vrouw vaak minder snel zin heeft in seks dan een man. Vrouwen én mannen moeten daar wat moeite voor doen. In het rijtje hierboven staan enkele tips.

tags: ,