Hét online woordenboek over seksualiteit
l
Lesbi

Een lesbi of lesbo (meervoud: lesbi’s en lesbo’s) is een meisje dat op andere meiden valt (of een vrouw op een andere vrouw). Lees meer bij lesbienne.

tags: ,

Lesbienne

Een lesbienne is een lesbische vrouw, oftewel een meisje of vrouw die op andere meiden of vrouwen valt. Een kortere versie van het woord lesbienne is lesbo of lesbi.

De term lesbienne komt van het Griekse eiland Lesbos. Op dat eiland leefde de dichteres Sappho die over vrouwenliefde (liefde tussen twee vrouwen) schreef. Lesbische liefde wordt daarom ook wel eens Sapphische liefde genoemd.

tags: ,


LGBT

LGBT is de Engelse afkorting voor lesbian, gay, bisexual and transgender oftewel de Engelse term voor LHBT.

tags: ,

LHBT(Q)

LHBT is de afkorting voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. LHBT wordt als term gebruikt om de geaardheid of seksuele voorkeur van veel mensen aan te geven. En voor de benaming voor de LHBT-community. Vroeger heette LHBT holebi (homoseksueel, lesbisch en biseksueel) maar dat is niet compleet genoeg, omdat je transgender daarmee niet benoemt. Achter LHBT staat ook wel eens een Q, voor Queer.

In het Engels heet LHBT LGBT.

tags: ,

Libido

Het libido betekent in het Latijn begeerte en staat voor geslachtsdrift of ‘de seksuele drift‘. Seksuele drift betekent weer dat ieder mens een “innerlijke drang” naar seks zou hebben. Je innerlijke drang (je libido dus) zou een natuurlijke, spontane, levensdrift zijn, die bevredigd moet worden door seks. In de seksuologie gebruiken we libido niet echt meer. Het is een beetje een ouderwets verklarend woord en model voor de mate van zin in seks.

lees verder…

tags: