Hét online woordenboek over seksualiteit
c

Candida albicans

Candida albicans of kortgezegd candida is een gist (oftewel een schimmel) die een schimmelinfectie aan de penis of vagina veroorzaakt. Een schimmelinfectie is geen soa, maar kan wel overgedragen worden tijdens seks, door het lichaamscontact. De meeste vaginale schimmelinfecties worden door candida veroorzaakt.

lees verder…

tags:

Candida-infectie

Een candida-infectie of candidiasis is een infectie met de schimmel Candida albicans. Het is geen soa en komt bij mannen en (vooral) vrouwen voor. Lees meer bij Candida albicans.

tags:

Candidiasis

Een candidiasis oftewel een candida-infectie is een infectie met de schimmel Candida albicans. Het is geen soa en komt bij mannen en (vooral) vrouwen voor. Lees meer bij Candida albicans.

tags:

CE-logo

Een CE-logo is een markering voor een in Europa veilig product. CE staat voor Conformité Européenne (spreek uit: con-for-mie-tee eu-ro-pee-en): ‘in overeenstemming met de Europese regelgeving’.

Op condooms en seksspeeltjes moet een CE-logo staan, wil je er zeker van zijn dat het een veilig product is als je het gebruikt.

lees verder…


Chlamydia

Chlamydia (spreek uit: gla-mie-die-ja) is een soa. In Nederland is het de meest voorkomende soa en wordt veroorzaakt door een bacterie. Chlamydia is goed te behandelen. Maar let op! Vaak heb je geen klachten terwijl vrouwen én mannen er onvruchtbaar door kunnen raken. Laat je dus regelmatig testen op een soa als je onveilige seks hebt gehad. Dan is er vaak nog wat aan te doen!
lees verder…

tags:Clitoris

De clitoris (Latijn, spreek uit: klíe-toh-ris de meeste mensen zeggen klie-toooo-ris maar dat is dus eigenlijk niet helemaal juist), clitkittelaar of klit is het gevoeligste erogene plekje aan een vrouwenlichaam. Bij stimulatie kan het leiden tot een – zogenaamd clitoraal – orgasme.

lees verder…

tags: ,

COB

De afkorting COB (spreek uit: sie-oo-bie) heeft twee seksuele betekenissen in de porno en op internet:

  • Cum On Body (spreek uit: kam-on-bah-die): sperma (cum) dat op het lichaam van een meisje/vrouw ligt. Het gaat om het beeld van sperma dat op een mooi vrouwenlichaam gespoten is.
  • Cobwebs (spreek uit: khab-woe-ebs) met de afkorting Cobs: ‘spinnenwebben in haar vagina‘. Dit is vulgaire spreektaal van jongens over een meisje dat lang geen seks zou hebben gehad (‘haar vagina lang niet gebruikt heeft’).

Lees ook: