Hét online woordenboek over seksualiteit
c

Candida albicans

Candida albicans of kortgezegd candida is een gist (oftewel een schimmel) die een schimmelinfectie aan de penis of vagina veroorzaakt. Een schimmelinfectie is geen soa, maar kan wel overgedragen worden tijdens seks, door het lichaamscontact. De meeste vaginale schimmelinfecties worden door candida veroorzaakt.

lees verder…

tags:

Candida-infectie

Een candida-infectie of candidiasis is een infectie met de schimmel Candida albicans. Het is geen soa en komt bij mannen en (vooral) vrouwen voor. Lees meer bij Candida albicans.

tags:

Candidiasis

Een candidiasis oftewel een candida-infectie is een infectie met de schimmel Candida albicans. Het is geen soa en komt bij mannen en (vooral) vrouwen voor. Lees meer bij Candida albicans.

tags:

CE-logo

Een CE-logo is een markering voor een in Europa veilig product. CE staat voor Conformité Européenne (spreek uit: con-for-mie-tee eu-ro-pee-en): ‘in overeenstemming met de Europese regelgeving’.

Op condooms en seksspeeltjes moet een CE-logo staan, wil je er zeker van zijn dat het een veilig product is als je het gebruikt.

lees verder…


Celibaat

Het celibaat is vrijwillige onthouding van seks. Priesters leven celibatair (volgens het celibaat). Dat houdt in dat ze zich niet met seks en seksuele handelingen willen en mogen bezighouden. Zo blijven ze rein en helder en kunnen ze zich meer op hun geloof richten. Waar het woord vandaan komt? lees verder…

tags:

Chlamydia

Chlamydia (spreek uit: gla-mie-die-ja) is een soa. In Nederland is het de meest voorkomende soa en wordt veroorzaakt door een bacterie. Chlamydia is goed te behandelen. Maar let op! Vaak heb je geen klachten terwijl vrouwen én mannen er onvruchtbaar door kunnen raken. Laat je dus regelmatig testen op een soa als je onveilige seks hebt gehad. Dan is er vaak nog wat aan te doen!
lees verder…

tags: