Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Klysma

Een klysma (spreek uit: klis-maa) is een medisch hulpmiddel dat de darmwerking stimuleert waardoor je snel moet poepen, al binnen 5-20 minuten. Klysma’s zijn bedoeld voor medische problemen, zoals darmverstoppingen of darmoperaties, en worden ook wel gebruikt vóór anale seks. Een beter alternatief voor een klysma is een anaaldouche.

Op commando…

Met een klysma kun je ‘op commando’ het laatste stuk darm legen, zodat de seks zonder restanten poep plaatsvindt. Sommige mensen gebruiken het ook om zich zekerder te voelen tijdens seks (vooral anale), omdat ze weten dat er geen nieuwe aandrang of poep komt.

Klysma’s zijn tubes of een slang met medische vloeistof, die je via een tuut in de anus spuit. De bestanddelen in de vloeistof stimuleren de darmwerking.

Niet zo goed

Omdat het niet goed is voor je darmen om vaak een klysma te gebruiken (kans op darmirritatie, verstoorde stoelgang en een tekort aan vitamines en mineralen), kun je beter een anaaldouche gebruiken. Dat maakt net zo schoon, is goedkoper, herbruikbaar en bovendien makkelijker te verkrijgen. Klysma’s zijn alleen bij sommige drogisten en de apotheek te koop.

tags: