Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Glijmiddel

Glijmiddel is gel die je kunt gebruiken bij seks of masturberen. Het maakt het glijden makkelijker (penis, dildo of vinger), waardoor je het kunt gebruiken als hulpmiddel of speeltje. Het is verkrijgbaar in tubes en flesjes en is al op de meeste condooms aangebracht.

Anale noodzaak, vaginaal niet
Bij anale seks is altijd glijmiddel nodig, omdat de anus geen vochtkliertjes heeft. Voor vaginale seks is glijmiddel in principe nooit nodig! Omdat de vagina van nature vochtig wordt als een vrouw opgewonden is. Neem dus de tijd voor opwinding: speel, verleid, geniet! 🙂 Glijmiddel kan wel nuttig zijn bij ‘vaginale droogte’, als gevolg van bepaalde ziektes, hormoonschommelingen (na de overgang) of bijwerking van sommige medicijnen.

Gevoel, smaak, hoe ziet het eruit?

Glijmiddel is doorzichtig, meestal geur- en smaakloos en een beetje glibberig. Je brengt het aan op de penis, op het speeltje, in en rond de vagina, in en rond de anus, in je handpalm of op je vingers. Gebruik bij anale seks een flinke hoeveelheid. Zo voorkom je eventuele pijn en wondjes.

Het is er ook in kleurtjes en smaken zodat je ermee kunt beffen, pijpen en rimmen. Glijmiddel wordt ook wel gecombineerd met massage-gel zodat je het hele lichaam inclusief geslachtsdelen kunt insmeren en masseren. Glibber genot gegarandeerd!

Koop je glijmiddel? Let er dan op dat het op siliconen- of waterbasis is. Dat tast het rubber van condooms niet aan. Glijmiddel op oliebasis of vaseline kan het rubber kapot maken.

Lees ook: