Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Flexiseksueel

Flexiseksueel (of soms: flexseksueel zonder i of flexueel zonder seks erin) is afwisselend hetero-, homo-, en biseksueel gedrag.

Flexiseksueel gedrag is één keer, vaker of gedurende een periode in het leven zoenen en/of seks hebben met iemand van het geslacht of de seksuele voorkeur waar je doorgaans niet op valt of seks mee hebt. Je bent ‘flexibel’ in je seksuele voorkeur.

Flexiseksuelen hebben vaak wel een aangeboren seksuele voorkeur (dus zijn óf hetero-, óf homo-, óf biseksueel), maar vinden het uitdagend en opwindend om ook een tijdje ‘anders’ seks te hebben of ‘anders’ te zoenen. Op een andere manier, met een iemand van een ander geslacht of met iemand met een andere geaardheid.

Bijvoorbeeld:

  • als (heteroseksueel) meisje met een meisje zoenen terwijl je dat anders met een jongen zou doen
  • als (homoseksuele) jongen eens met een meisje naar bed gaan als je dat normaal gesproken met een andere jongen doet
  • als (biseksuele) jongen 2 jaar alleen met meiden zoenen en naar bed gaan (alsof je ‘hetero’ bent) en 2 jaar hierna afwisselend met meiden en jongens

Je wordt niet flexiseksueel geboren, het is puur de benaming voor (tijdelijk) gedrag. Een beetje verwarrend, omdat je wél óf hetero-, óf homo-, óf biseksueel geboren wordt (wat geaardheid heet).

tags: ,