Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Edgen

Edgen (spreek uit: ed-zjun), edging of randje fietsen is een handeling waarbij je met aftrekken of pijpen stopt, vlák voor het moment dat een jongen of man klaarkomt en ejaculeert. Op het randje (the edge) van klaarkomen, stop je – je partner of jijzelf – met pijpen of aftrekken, of je gaat héél langzaam door. Het gevoel in zijn lijf kan zowel super opwindend als tergend plagend zijn. De term randje fietsen is ooit door scholieren bedacht en stond voor een soort wedstrijd van wie het langst ‘nog niet kon komen’.

Lang geil en intens klaarkomen

Jongens beweren dat ze door het edgen ook wat langer geil kunnen zijn, omdat hun climax wordt uitgesteld. Ze zeggen ook dat ze intenser klaarkomen na edgen (dus als het klaarkomen daarna wél mag). Voor partners kan edging een teasend spel zijn, waarbij ze even de controle hebben over hun vriendjes hoogtepunt. Voor een jongen kan juist die controle uit handen geven en het gevoel dat je bijna ‘ontploft’ en pas ‘mag’ ejaculeren als je partner het aangeeft, weer opwindend zijn.

Stop-and-Go!

Jongens die vroeg klaarkomen (binnen 1 minuut), kunnen edgen gebruiken als een manier van trainen. Het wordt ook wel de stop-and-go-methode genoemd. Door vóór je klaarkom-moment even te stoppen met jezelf aftrekken (/penetreren/gepijpt worden), leer je het gevoel van bijna klaarkomen te herkennen, dan je aandacht even te richten op iets anders (bijvoorbeeld door je partner aan te raken of te zoenen), daarna pas door te gaan met aftrekken/penetratie/pijpen en klaar te komen. Door het klaarkomen even uit te stellen – al is het maar een paar seconden -, krijg je steeds wat meer controle over het orgasmemoment. Je traint je gevoel en je lijf om nog even te wachten met klaarkomen. Oefening baart kunst, geniet van het gevoel!

tags: ,