Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Clitoris

De clitoris (Latijn, spreek uit: klíe-toh-ris de meeste mensen zeggen klie-toooo-ris maar dat is dus eigenlijk niet helemaal juist), clitkittelaar of klit is het gevoeligste erogene plekje in een vrouwenlichaam. Dat komt door de 8000 zenuwuiteinden in het clitoris-knopje en doordat het orgaan zich van binnen kan vullen met bloed. Bij stimulatie kun je klaarkomen. Wat je misschien nog niet wist: de clit zit ook ín je lichaam en is groter dan je denkt! Bekijk hieronder de tekeningen. 🙂

Groot seksorgaan

De clitoris is groter dan je denkt: 8 centimeter lang binnenin het lichaam en je ziet maar 2 centimeter van buiten (het ‘knopje’)! Met recht noemen we de clit het seksorgaan van vrouwen. Omdat de functie van de clitoris seksueel genot is. En je bij stimulatie kunt klaarkomen. Buiten je lichaam zie je de clitoris als knopje of bolletje. Dat is het ‘bolletje’ dat bij stimulatie onder de kleine huidplooi (het ‘kapje’) vandaan verschijnt. Binnenin het lichaam zitten zwellichamen.

Volledige clitoris binnenin het lichaam

Volledige clitoris binnenin lichaam (schematisch weergegeven)

Clitoris

Clitoris knopje zichtbaar aan buitenkant lichaam

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

De clitoris is zichtbaar als het bolletje boven plasgaatje en vagina. Ter bescherming liggen de binnenste schaamlippen en een dunne huidplooi over de clitoris heen (het clitoris kapje of de clitoral hood). Binnenin je lichaam omgeven twee ‘clitoris-armen-met-zakjes’ het plasgaatje en de vagina. Deze ‘armen-met-zakjes’ zijn zwellichamen die zich vullen met bloed, zodra je opgewonden raakt. Opgewonden raakt door iets wat je ziet, denkt of voelt, of omdat je clitoris-knopje wordt gestimuleerd. (De vagina zelf, is als baringskanaal, niet echt gevoelig voor stimulatie.) Doordat de clitoris-zwellichamen zich meer en meer vullen met bloed, zwellen ze meer op, worden ze nog gevoeliger, en wordt vocht uit het bloedplasma weggeperst, de vagina in. De vagina wordt dus vochtig doordat je opgewonden raakt. Hoe meer je opgewonden raakt, hoe meer het ‘clitoris complex’ opzwelt door bloed, hoe vochtiger de vagina wordt. Een zichzelf versterkend effect! Overigens weten we uit onderzoek, dat ook bij niet-vrijwillige seks (bijvoorbeeld bij verkrachting), een vrouw opgewonden kan raken, de clitoris kan opzwellen en de vagina van nature vochtig wordt, om het vrouwenlichaam te beschermen. Heb je dit meegemaakt? Voel je niet schuldig; je lichaam doet dit als beschermingsmechanisme!

Iets anders: de G-spot is de achterkant van de clitoris. Lees hier meer over de G-spot.

Clit = eikel

Een clitoris is vergelijkbaar met de eikel van een penis. Zit op dezelfde plek, is net zo gevoelig en je kunt er bij stimulatie van klaarkomen. Ze zien er ook hetzelfde uit: topje van buiten, huidplooi eroverheen, zwellichamen van binnen. Dat komt omdat ze homoloog zijn aan elkaar: oftewel gelijk zijn in de (embryonale) basis. Leuk weetje toch!

Lees ook:

tags: ,