Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Chlamydia

Chlamydia (spreek uit: gla-mie-die-ja) is een soa. In Nederland is het de meest voorkomende soa en wordt veroorzaakt door een bacterie. Chlamydia is goed te behandelen. Maar let op! Vaak heb je geen klachten terwijl vrouwen én mannen er onvruchtbaar door kunnen raken. Laat je dus regelmatig testen op een soa als je onveilige seks hebt gehad. Dan is er vaak nog wat aan te doen!
Je kunt chlamydia oplopen als je onbeschermd seks hebt gehad (via vagina of anus) en door direct contact tussen slijmvliezen van de geslachtsorganen.

De meeste mensen die chlamydia hebben, hebben helemaal geen klachten. Ze hebben – soms jarenlang! – een soa maar merken niet dat ze ziek zijn. Vaak weten mannen en vrouwen niet dat ze er zélf ook onvruchtbaar van kunnen raken. Of ze weten niet dat ze de soa aan hun (nieuwe) partner kunnen overdragen.

Klachten

Geen. Of afscheiding en een branderig gevoel of pijn bij het plassen. Jeuk of afscheiding bij de anus als er anale seks is geweest.

Gevolgen

Zonder behandeling bij een vrouw: ontsteking aan eileiders en bekkengebied, chronische buikpijn, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, onvruchtbaarheid.

Zonder behandeling bij een man: bijbalontsteking, onvruchtbaarheid.

Behandeling

Antibioticakuur via huisarts of soapoli.

Lees meer:

tags: