Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Candida albicans

Candida albicans of kortgezegd candida is een gist (oftewel een schimmel) die een schimmelinfectie aan de penis of vagina veroorzaakt. Een schimmelinfectie is geen soa, maar kan wel overgedragen worden tijdens seks, door het lichaamscontact. De meeste vaginale schimmelinfecties worden door candida veroorzaakt.

Wat voel je?

Vaak niks en dat is onschuldig. De gist candida komt bij veel mensen, onschuldig, in het lichaam voor. Van candida kún je wel last hebben en dan is het niet schadelijk, maar wel vervelend. Candida geeft bij mannen en vrouwen jeuk, roodheid en een branderig en pijnlijk gevoel tijdens het plassen en pijn tijdens seks. Bij vrouwen is er ook vaak korrelige, gelige, vaak niet-geurende afscheiding.

Hoe komt het?

Door een verminderde weerstand, het te lang dragen van een inlegkruisje of tampon, het wassen van de vagina of penis met zeep of het gebruiken van een vaginale douche/vaginale wasgel/vaginale deo. (Niet doen dus! Was je vagina of penis alleen met lauwwarm water!)

Hoe kom je er weer vanaf?

Ga naar je huisarts. Hij/zij maakt een uitstrijkje met een wattenstaafje (doet geen pijn) van de ingang van de vagina. Dit om te bepalen of je ‘gewoon’ een schimmelinfectie hebt of toch een soa. Met een zalfje via de apotheek ben je er zo weer van af. Je smeert het in en rond de vagina of op de penis. Tijdens je behandeling mag je even geen seks hebben om de huid te herstellen.

Meer info:

tags: