Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Amenorroe

Amenorroe (spreek uit: aa-mee-noo-reu) is het uitblijven (wegblijven) van de menstruatie tijdens het vruchtbare leven van een meisje of een vrouw. Er zijn twee vormen van amenorroe: primaire en secundaire.

Primaire amenorroe

Daarvan is sprake als een vrouw van 16 jaar en ouder nog nooit een menstruatie heeft gehad. De meeste meiden zijn vóór hun 16e als eens ongesteld geworden. Als dat op je 16e nog niet zo is, heet dat primaire amenorroe.

Secundaire amenorroe

Is het uitblijven van de menstruatie gedurende minimaal 6 maanden, bij een vrouw die eerder wel gemenstrueerd heeft. Dit kan optreden bij jonge meiden en oudere vrouwen. Het kan komen doordat de hormonen uit balans zijn, bijvoorbeeld door ondergewicht, veel stress, veel sporten, de overgang of een ziekte.

Ga als je een tijd niet ongesteld bent geworden naar je huisarts. Hij of zij kan onderzoeken waar het door komt. Ga ook naar je huisarts als je je zorgen maakt als je nog nooit ongesteld bent als je 16 jaar en ouder bent. Hij of zij kan je onderzoeken (en vast geruststellen).

tags: ,