Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sekswoordenboek

Afscheiding penis

Afscheiding uit de penis is een beetje wittig of doorzichtig van kleur (geen plasdruppels of sperma) en soms pus-achtig. De afscheiding komt via de plasbuis uit het topje van de eikel. De hoeveelheid kan per persoon en per dag variëren. Let op!

Als er afscheiding uit je penis komt, is dat een teken dat er iets aan de hand is! Je hebt een soa of een schimmelinfectie. Je hebt jeuk, vaak pijn of een branderig gevoel in je eikel. Vooral bij het plassen. 

Wat doe je?

Ga naar je huisarts. Hij/zij kan je met medicijnen snel van je klachten af helpen.

En wat doe je nog meer?

  • Je penis niet (meer) met zeep wassen! Zeep op de geslachtsdelen (vooral op en rond de blote eikel en in de vagina) kan juist tot schimmelinfecties leiden. Van zeep gaan de normale goede bacteriën op je penis dood of raakt het evenwicht daartussen verstoord. Andere, slechte bacteriën en schimmels krijgen dan juist de kans om te groeien.
  • Je penis wel gewoon dagelijks met lauwwarm water wassen. Vooral het randje rond de eikel. (Trek je voorhuid naar achter als je een onbesneden penis hebt.) Wassen doe je gewoon met de douchestraal en hand of met een washandje. Schrobben is niet nodig.
  • Als je een soa hebt, waarschuw dan je sekspartner. Hij/zij moet dan ook behandeld worden bij zijn/haar huisarts of soapoli.
  • Veilig vrijen! Gebruik een condoom om geen soa’s (meer) te kunnen krijgen.

Lees ook:

tags: ,