Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sexwoordenboek
Nynke Dokkum

Naast "de pil" staan in Nynkes sexwoordenboek nog 460 andere woorden van Afrodisiacum tot Zwellichaam!

De Pil

De Pil (voluit: de anticonceptiepil) is een anticonceptiemiddel dat voorkomt dat een meisje zwanger wordt. Ze moet daarvoor de pil iedere dag slikken. Afhankelijk van het type pil, neem je hem op een vast moment op de dag in. Dit zorgt ervoor dat de pil betrouwbaar werkt. De pil beschermt niet tegen soa. Daarvoor moet je een condoom gebruiken bij de seks.

Hormonen

In de pil zitten hormonen, die voorkomen dat een meisje zwanger raakt.  De hormonen voorkomen dat een eitje kan samensmelten met een zaadcel of zorgen ervoor dat een bevruchte eicel niet kan innestelen in het baarmoederslijmvlies.

Stopweek

Er zijn pillen die je 28 dagen slikt (waarvan 4 placebopillen), maar de meeste pillen slik je 21 dagen. Daarna slik je 7 dagen niets; dat is de stopweek. In deze stopweek word je ongesteld. Je krijgt dan een zogenaamde onttrekkingsbloeding. Ook tijdens je stopweek – en je dus géén pil slikt – ben je beschermd tegen zwangerschap. Je bent niet beschermd tegen soa als je in je stopweek seks hebt. Daarvoor moet je een condoom gebruiken.

Puistjes en plannen

De pil kan ook helpen als je last hebt van veel bloedverlies, je veel last hebt van acne (jeugdpuistjes) of veel stemmingswisselingen hebt. Veel meiden willen graag aan de pil omdat ze daarmee hun menstruatie kunnen plannen (bijvoorbeeld als ze op vakantie gaan). Ze weten dan wanneer ze ongesteld worden en wanneer ze rekening moeten houden met maandverband, tampons, hun kleding (i.v.m. ‘doorlekken’), hun stemming en met seks. Daarbij vinden veel meiden het prettig dat ze (nog) niet zwanger kunnen worden als ze seks hebben gehad. Laat je door je huisarts adviseren welke pil bij jou past! En lees nog even verder voor een online testje.

Nog een paar aandachtspuntjes als je de pil slikt:

  • Probeer de pil iedere dag rond hetzelfde moment te slikken. Bouw daarvoor een vast moment in: bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen, voordat je gaat slapen enzovoort
  • Leg de pil in het zicht. Dat helpt hem niet te vergeten
  • Als je overgegeven of ernstige diarree hebt, kan de pil onbetrouwbaar zijn. Informeer even bij je huisarts of dit bij jou het geval kan zijn
  • Mocht je de pil een keer vergeten zijn, check dan de gebruiksaanwijzing en vraag je huisarts. De pil kan nu onbetrouwbaar zijn
  • De pil is heel betrouwbaar tegen zwangerschap, maar beschermt je niet tegen soa. Gebruik dus ook een condoom en do it Double Dutch!

pil

Meer info:

categorie: ,