Hét online woordenboek over seksualiteit
Nynkes sexwoordenboek
Nynke Dokkum

Naast "aseksueel" staan in Nynkes sexwoordenboek nog 460 andere woorden van Afrodisiacum tot Zwellichaam!

Aseksueel

Als je (een) aseksueel bent, voel je geen seksuele aantrekking tot een ander persoon en heb je geen behoefte om iets seksueels (met een ander) te doen. Aseksualiteit wordt soms als het ontbreken van of als een soort seksuele geaardheid gezien, net als heteroseksualiteit en homoseksualiteit. Er wordt onderzoek gedaan naar de achtergrond van aseksualiteit en nog niet alles is helder. In ieder geval val je als hetero op iemand van het andere en als homo op iemand van hetzelfde geslacht. Als aseksueel voel je je tot niemand seksueel aangetrokken. Dat wil zeggen: je hebt geen behoefte aan – vaak zelfs weerzin tegen – seksueel contact met een ander. Heb je dan nooit seks?

Aseksueel, hoe voelt dat?

Bij zowel mannen als vrouwen komt aseksualiteit voor. Waarschijnlijk bij zo’n 1% van de bevolking, maar dat kan een onderschatting zijn. Net als bij homo- en heteroseksualiteit merk je vaak in je puberteit wat je seksuele voorkeur is. Bij aseksualiteit merk je dan dus eigenlijk dat je helemaal geen behoefte hebt aan seks of aan intimiteit met een ander. Je herkent je niet in de verhalen van leeftijdgenoten dat ze nieuwsgierig zijn naar seks, er zin in hebben of seks zo lekker vinden. Aanrakingen, strelingenkussen en zoenen kunnen OK zijn, maar ook totaal overbodig, oninteressant en vies. Je weet misschien ook niet zo goed of je nou op mannen, vrouwen of allebei valt. Dat heb je namelijk nog nooit echt bij jezelf gevoeld. Misschien heb je wel eens gedacht dat je ‘dan wel homo of bi zult zijn’. Echter, het zou ook best kunnen dat je aseksueel bent. Overigens kan het ook best dat je niet aseksueel bent, maar dat je je (seksuele) gevoelens nog aan het ontdekken bent. Of dat je überhaupt meer je gevoelens en emoties mag leren voelen. Een therapeut of seksuoloog kan je daarbij helpen.

Heb je dan nooit seks?

Als je aseksueel bent heb je geen behoefte aan seks. Dat wil niet zeggen dat aseksuelen nooit seks hebben! Je kunt seks hebben omdat je er nieuwsgierig naar bent, omdat je wilt uittesten of je het echt niks vindt, omdat je je partner wilt plezieren of omdat je partner en jij hebben afgesproken het af en toe eens te doen. Sommige aseksuelen hebben wel een seksuele drift maar voelen zich niet seksueel aangetrokken tot andere mensen. Ze hebben bijvoorbeeld wel zin om te masturberen en doen dat ook. Het voelt prettig en het ontspant.

Verdere seksuele fantasieën, seksuele lust of behoefte om met een partner te neuken, hebben de meeste aseksuelen niet. Je kunt weerzin of afschuw hebben tegen (het idee van) seks. Het voelt ‘niet interessant’, ‘overbodig’ of ‘vies’.

Verliefdheid en relaties

Verliefdheid en de behoefte om bij iemand te zijn, een partner te hebben en daar mee te trouwen, kennen aseksuelen wel. Diepgaande vriendschappelijke én liefdevolle relaties bestaan dus wel degelijk. De seks ontbreekt alleen. De aseksuelen die liefdesrelaties aan willen gaan worden ‘romantisch’ genoemd. Degenen die dat niet niet willen ‘aromantisch’. Er bestaan romantische aseksuele hetero, homo en bi relaties.

Jammergenoeg is aseksualiteit nog niet zo’n bekend en een onderbelicht onderwerp. Er wordt ook veel onderzoek naar gedaan en nog niet alles is duidelijk. Heb je vragen, laat het weten! Lees meer en kom in contact met andere aseksuelen bij AVEN het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk.

Meer info:

  • asexuality.org (NL) – AVEN Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk
  • asexuality.org (ENG) – AVEN The Asexuality Visibility & Education Network
Ace logo aseksualiteit

Logo AVEN en beeldmerk aseksualiteit

Vlag aseksualiteit

Vlag en beeldmerk aseksualiteit

categorie: ,